Yksilöllisyys, käytännöllisyys ja esteettisyys - niistä on nykykeittiöt tehty

08.08.2024

Jaa

“Nykyajan moderni keittiö on yksilöllinen tila, jonka suunnittelua ohjaavat asukkaiden henkilökohtaiset tarpeet ja toiveet.” -Teresa Välimäki

Teresa Välimäki tietää mistä puhuu. Hän on ammattikokki, televisiojuontaja ja pyörinyt keittiössä myös äidin roolissa. Vuosien kokemuksen myötä hänelle on muodostunut selkeä käsitys siitä, mitä keittiön tulee tarjota käyttäjälleen. Siksi hän korostaakin, että keittiön ytimessä on sen omistajan persoonallisuus ja kokkaustyyli. "Modernin keittiön suunnittelu lähtee aina käyttäjänsä tarpeista ja toiveista. Persoonallisuus ja oma kokkaustyyli ovat keskiössä," hän sanoo. Teresan mukaan nykyään myös käytännöllisyys ja rohkeat valinnat korostuvat. “Vaikka avokeittiöt ovat edelleen suosittuja, yhä useampi haluaa palata aikaan, jolloin keittiö oli oma erillinen tilansa. Tämä trendi heijastaa monien toiveita rauhallisemmasta ja erillisestä keittiötilasta, jossa voi kokata ilman häiriöitä.”

Myös ergonomiset ratkaisut, kuten uunin sijoittaminen omiin mittasuhteisiin sopiviksi, ovat saaneet enemmän huomiota. “Keittiöiden suunnittelussa pyritään siihen, että tila on toimiva ja että kaikki toiminnot tukevat toisiaan. Lisäksi ympäristötietoisuus on tullut tärkeäksi osaksi modernia keittiösuunnittelua. Keittiön jätehuolto on tärkeä osa kestävää kehitystä ja nykypäivän suunnittelijat pyrkivät varmistamaan, että kierrätykselle on riittävästi tilaa ja että kierrätyksen kynnys on matala”, Teresa tietää.

Yksilöllinen räätälöinti

“Charmia tarjoaa monia vaihtoehtoja, joista on helppo räätälöidä omanlaisensa keittiö”, Teresa sanoo. Oman keittiön suunnittelussa on tärkeää huomioida perheen tarpeet ja toiveet. Esimerkiksi tilan suuruus, kaappien koko ja keittiön varustelu voivat vaihdella perheen koon ja kokkaustottumusten mukaan, sillä elämäntyyli vaikuttaa keittiön käytettävyyteen. “Esimerkiksi joissain perheissä ruoanlaittoa harrastetaan paljonkin, toisten suosiessa mikroa ja valmisruokia. Keittiön suunnittelussa on tärkeää miettiä, millaisia ruokaelämyksiä halutaan luoda ja miten keittiö voi parhaiten tukea tätä.”

Keittiön yleinen joustavuus ja muunneltavuus ovat muutoinkin tärkeitä seikkoja, sillä ne mahdollistavat keittiön käytön eri vaiheissa ja tilanteissa. “Toimiva keittiö suunnitellaan niin, että se mukautuu asukkaidensa tarpeisiin," Teresa korostaa. “Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi helposti siirrettäviä työskentelytasoja, joustavia säilytysratkaisuja ja monikäyttöisiä tilaratkaisuja. Joustava keittiö mahdollistaa myös sen, että tilaa voidaan muokata tarpeen mukaan, mikä lisää keittiön käyttöikää ja monipuolisuutta.”

Tulevaisuuden trendit ja ekologiset valinnat

Viime vuosina keittiöiden suunnittelussa on tullut esiin uusia trendejä, kuten kestävä kehitys ja ekologiset valinnat. “Uudet materiaalit ja menetelmät parantavat keittiöiden kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Kestävämmät materiaalit, kuten komposiitit ja kierrätysmateriaalit, ovat yleistyneet”, Teresa toteaa. Lisäksi monet Charmian suunnittelijat pyrkivät vähentämään keittiöiden ympäristökuormitusta valitsemalla energiatehokkaita laitteita ja ottamalla huomioon materiaalien kierrätettävyyden.

Tulevaisuudessa keittiöiden odotetaan entistä enemmän vastaavan asukkaidensa tarpeisiin ja elämäntyyliin, tarjoten sekä toimivuutta, omaan silmään sopivaa esteettisyyttä että mukavuutta. "On tärkeää, että keittiöiden suunnittelijat pysyvät mukana uusimmissa trendeissä ja teknologioissa, tarjoten asiakkailleen mahdollisuuksia luoda unelmiensa keittiöitä," Teresa summaa.

Huippukokki Teresa Välimäki tähdittää yhdessä Risto Mikkolan kanssa uutta Kotikeittiömestarit -ohjelmaa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa 17. elokuuta alkaen. 

Tutustu Charmian ja Kotikeittiömestarit -ohjelman yhteistyöhön

Millainen on sinun moderni keittiösi?

Varaa aika suunnittelijalle - selvitetään se yhdessä! Tule suoraan myymälään tai varaa aika!

Varaa aika suunnittelijalle

Tilaa uutiskirjeemme ja saat parhaimmat keittiöideat sähköpostiisi!
 
Valitse lähin myymäläsi*
 
 
 

Valitse lähin myymälä

Valinnan avulla muokkaamme sivuston sijaintiisi sopivaksi.